Alergia este reacția de hipersensibilitate a organismului la contactul cu anumite substanțe (alergeni), manifestată cel mai adesea la nivelul pielii, al mucoaselor sau căilor respiratorii. Se pot manifesta reacții alergice la anumite alimente, medicamente, praf, polen sau chiar raze solare. Starea generală proastă și incapacitatea de a detecta alergenul duc la agravarea situației.

Ce se întâmplă

Organismul se apără de atacurile agenților externi prin anticorpi și imunoglobuline. Uneori însă, corpul produce în exces anticorpul numit imunoglobină E (IgE) care, în cantități abundente, reacționează când intră în contact cu un alergen (agent extern), stimulând eliminarea în organism a unor compuși chimici care, la rândul lor, accelerează simptomele alergiei. Alergenii provoacă și alte reacții alergice în care anticorpii IgE nu sunt implicați direct ro.wikipedia.org. Prin urmare, alergiile apar când sistemul imunitar actionează anormal. De aceea, copiii sunt mai predispusi la alergiile alimentare intrucat sistemul lor imunitar nu este suficient dezvoltat.

Ce-i de făcut

În general, alergiile sunt ținute sub control, un tratament mai nou fiind tocmai imunoterapia (vaccinuri alergenice), pentru întărirea sistemului imunitar. În rest, în funcție de alergen și simptome, alergiile se tratează cu:

  • cortizon;
  • antihistaminice;
  • descongetionante nazale;
  • antibiotice;
  • tratamente alternative precum acupunctura și homeopatia www.apaa.ro.

Unele persoane sunt alergice chiar la plantele antialergice.

Trei-frați-pătați, dar antialergici

Panseluțele-sălbatice, cum li se spune, sunt recunoscute ca remediu în tratarea alergiilor de orice fel, chiar și a bronșitei alergice. Copiii peste cinci ani pot bea o cană cu infuzie pe zi, amestecată cu puțin lapte și o linguriță cu miere. Infuzia se prepară dintr-o linguriță cu plantă uscată la o cană cu apă clocotită. Copiilor mici și bebelușilor li se recomandă numai băile de plante: 2-3 căni cu infuzie în cădiță de baie cu apă călduță ro.wikipedia.org. Micuțele flori au efect în tratarea tusei și răcelilor pentru că fluidifică secrețiile bronșice și acționează ca diuretic, depurativ și expectorant. Remediile homeopatice sunt printre cele mai eficiente tratamente naturale contra alergiilor. Ele nu au efecte adverse.

Rate this post