Conjuctivita este o inflamație a ochilor provocată de un virus, o bacterie, un iritant sau o alergie. În funcție de cauză, afecțiunea poate fi infecțioasă, iritantă sau alergică.

Prin localizarea sa, conjuctiva (stratul subțire și transparent ce acoperă albul ochilor) este expusă ochilor acțiunii microorganismelor sau unor subsțanțe nocive. Conjuctivita apare cand conjuctiva se inflamează ca urmare a particulelor din aer (praf, fum, polen), dar și a substanțelor chimice din produsele cosmetice.

Tipuri și manifestări

Conjuctivita poate afecta unu sau ambii ochi, provocând disconfort și manifestări vizibile: înroșire, mâncărime, senzație de arsură, lacrimare, senzație de corp străin și întepătură, fotofobie. Există trei forme de conjuctivită:

Virală – este cea mai frecventă formă, fiind determinată de obicei de virusuri respiratorii sau de virusul varicelei, rujeolei, virusul herpetic. Poate apărea împreună cu o infecție respiratorie superioară însoțită de febră, fureri de cap, inflamarea ganglionilor gâtului www.fungalguide.ca. De cele mai multe ori, acest tip de conjuctivită afectează ambii ochi.

Bacteriană – este cauzată de agenți microbieni ce provin din flora conjuctivei și a pleoapelor sau vin din exterior, pe cale aeriană, în urma contactului direct al mâinilor cu obiectele contaminate. Cele mai fecvente bacterii implicate sunt stafilococul (aureus și epidermidis), streptococul și haemophilus. Debutează la un singur ochi, dar, în maximum două zile, infecția se transmite și la cealălalt ochi. Conjuctivita bacteriană reprezintă aproape jumătate din patologia inflamatorie oculară.

Alergică – apare sezonier, mai ales la cei cu predispoziție spre alergii, pe fondul unei sensibilități crescute a conjuctivitei la alergeni din mediu (praf, pepene, polen, păr de animale, clor din piscină, fum de țigară, alimente, cosmetice, medicamente etc.) Este însoțită fecvent de strănut, secreții nazale, apoase, nas înfundat, mâncărime în gât și tuse seacă.

Tratament și prevenție

Incubația (intervalul dintre momentul infectării ți apariția simptomelor) variază în funcție de cauza care a produs conjuctivita. În cazul celei bacteriene, sunt necesare 2-3 zile până la apariția simptomelor, iar în cazul conjuctivitelor virale, atinge în medie 7-10 zile.

În medie, tratamentul durează 7-14 zile. Diagnosticul se stabilește prin analiza secreției lacrimale (examen bacteriologic, virusologic, citologic). Majoritatea cazurilor sunt virale și prin urmare, nu se impun antibiotice. Conjuctivita bacteriană este tratată cu picături antibiotice https://en.wikipedia.org/wiki/Tinea_manuum. Lacrimile artificiale, antiinflamatoarele locale, antihistminicele pot ușura manifestările. Tratamentul devine complex dacă se asociază și alte semne și simptome. Extrem de important de știut este că, pentru a evita o recidivă, tratamentul trebuie să continuat chiar dacă nu mai există simptome.

Nu trata după ureche conjuctivita, la domiciliu, cu ce creme îți cad în mână, fiindcă riști să agravezi afecțiunea! Și nu pune pansamente, fiindcă există riscul de a multiplica agentul infecțios!

Rate this post