GlaxoSmithKline anunță rezultatele studiului ADOPT (A Diabetes Outcome Progression Trial), care au demonstrat că tratamentul inițial cu Avandia (rosiglitazonă maleat) este mai eficace în îngrijirea diabetului zaharat de tip 2, comparativ cu metformina și cu glibenclamid. ADOPT este un studiu asupra controlului glicemiei la pacienții nou diagnosticați cu diabet zaharat și a fost realizat pe 4.360 de pacienți din America de Nord și Europa, cu vârste cuprinse între 30 și 75 de ani, pe o perioadă de cinci ani.

Rezultatele studiului ADOPT au un impact major asupra vieții diabeticilor. În România, diabetul de tip 2 afectează peste 4% din populație, iar în 2025 procentul va crește la 6-7. Ne confruntăm cu o reală problemă, mai ales că 2% din populație nu este diagnosticată”,  a afirmat Prof. Dr. Nicolae Hâncu, Președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Studiul ADOPT se alătură volumului din ce în ce mai mare de dovezi publicate în anul 2006, care arată ca rosiglitazona ar trebui considerată piatră de temelie în tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Studiul demonstrează beneficiile controlului glicemic pe termen lung asupra pacienților, a adăugat Prof. Dr. Nicolae Hâncu.

ADOPT este primul studiu pe termen lung care demonstrează că pierderea progresivă a controlului glicemic poate fi întârziată și că nivelurile țintă ale glicemiei pot fi menținute pentru perioade de timp mai lungi decât cu metformina sau cu glibenclamid  cei doi agenți antidiabetici orali cel mai frecvent prescriși.

Studiul ADOPT a demonstrat că, după cinci ani de tratament, rosiglitazona a scăzut cu 32% riscul eșecului monoterapiei, comparativ cu metformina. De asemenea, rosiglitazona a scăzut acest risc cu 63% în comparație cu glibenclamid. Controlul glicemiei pe termen lung – HbA1c (confirmat prin valori medii ale HbA1c<7%) a fost menținut mai mult timp cu rosiglitazona. Glicemia a fost ținută sub control timp de 60 de luni, față de 45 de luni cu metformina și față de 33 de luni, cu glibenclamid. Rosiglitazona a avut un efect mai durabil asupra glicemiei, a ameliorat în măsură mai mare principalele deficite ale bolii și a avut efecte semnificative asupra insulino-rezistenței și a funcției celulelor β-pancreatice.

Compania GSK este dedicată cercetării fundamentale în tratamentul diabetului zaharat de tip 2 și își propune să amelioreze evoluția pacienților. Prin  acest studiu avem acum dovezi clare că utilizarea inițială a rosiglitazonei este mai eficientă în menținerea controlului glicemic decât tratamentele standard pentru diabetul zaharat de tip 2”, a afirmat Mihaela Ianoșev, Director Medical al GlaxoSmithKline România.

Studiul ADOPT a fost finanțat de compania GlaxoSmithKline. Rezultatele ADOPT au fost publicate de New England Journal of Medicine și au fost prezentate la al XIX-lea Congres Mondial de Diabet Zaharat, organizat de Federația Internațională de Diabet .

Despre ADOPT

Studiul ADOPT este un studiu internațional, multicentric, randomizat, dublu orb, realizat în peste 400 de locații din America de Nord și Europa. Studiul a fost efectuat pe 4.360 de persoane naive la tratament care fuseseră diagnosticate de puțin timp (<3 ani) cu diabet zaharat de tip 2. Participanții au fost împărțiți în trei grupe de tratament: 1.456 au fost tratați cu rosiglitazonă, 1.454 au primit metformină, iar 1.441 au fost repartizați la glibenclamid. Pacienții au fost titrați la dozele maxime zilnice eficiente (rosiglitazonă 4 mg de două ori pe zi, metformină 1g de două ori pe zi, glibenclamid 7,5 mg de două ori pe zi).

Persoanele au fost monitorizate timp de5 ani pentru evaluarea eficacității pe termen lung a fiecărui medicament utilizat ca monoterapie inițială. Evaluarea eficacității s-a făcut în funcție de controlul valorilor glicemiei și de efectele asupra rezistenței la insulină și asupra funcției celulelor β-pancreatice heart tonic teapa. La momentul eșecului monoterapiei, 99,3%, 98,6% și 99,0% dintre participanți primeau dozele maxime de rosiglitazonă, metformină și, respectiv, glibenclamid.

Obiectivul principal al studiului ADOPT a fost măsurarea perioadei de timp dintre randomizarea la un anumit grup  de tratament și eșecul monoterapiei, iar obiectivele secundare au inclus controlul glicemiei, definirea ratei progresiei la FPG > 140mg/dl, declinul valorilor HbA1c, sensibilitatea la insulină, observarea funcției celulelor β-pancreatice, a markerilor de risc cardiovascular, a acizilor grași liberi și a trigliceridelor, precum și a raporturilor dintre parametrii lipidici și tensiunea arterială sistolică și diastolică.

În studiul ADOPT s-a observat că rosiglitazona a fost în general bine tolerată în cohorta de persoane cu diabet zaharat de tip 2 care au fost monitorizate timp de până la 5 ani în medie. Nu au fost diferențe semnificative între grupurile rosiglitazonă și metformină în privința întreruperii tratamentului. Rata abandonului a fost mai mare în grupul glibenclamid. Ratele de abandon au fost următoarele: 44% în grupul glibenclamid; 38% în grupul metformină; 37% în grupul rosiglitazonă. A existat un număr mai mare de retrageri datorate hipoglicemiei la persoanele din grupul glibenclamid.

După perioada de studiu de 5 ani în medie, evenimentele adverse frecvent raportate în toate grupurile terapeutice au fost edemele (rosiglitazonă 14,1%, glibenclamid 8,5%, metformină 7,2%); creșterea ponderală (metformină 38,3%, rosiglitazona 23,0%, glibenclamid 21,9%) și hipoglicemia (glibenclamid 38,7%, metformină 11,6%, rosiglitazona 9,8%) https://ro.wikipedia.org/wiki/Pomp%C4%83_de_insulin%C4%83.

Despre Rosiglitazonă

Rosiglitazona aparține clasei medicamentoase tiazolidindione (TZD) și reprezintă un tratament aprobat pentru diabetul zaharat de tip 2. Rosiglitazona îmbunătățește controlul glicemiei si permite pacienților să atingă valorile recomandate pentru glicemie. Adăugarea rosiglitazonei la metformină și/sau o sulfoniluree permite pacienților cu diabet zaharat de tip 2 să atingă și să mențină obiectivul terapeutic. De asemenea, rezultatele studiului ADOPT susțin durabilitatea pe termen lung a monoterapiei cu rosiglitazonă.

Despre diabetul zaharat de tip 2

Diabetul zaharat de tip 2 este o afecțiune cronică, progresivă deseori legată de deces prematur și afectează aproximativ 230 de milioane de persoane la nivel mondial, aproape 6% din populația adultă pe glob. IDF (Federația Internațională a Diabetului) estimează că până în anul 2025, peste 350 de milioane de persoane la nivel mondial vor suferi de această boală.

Diabetul zaharat de tip 2 survine atunci când organismul nu răspunde adecvat sau nu produce suficientă insulină. În timp, caracterul cronic, progresiv al diabetului zaharat de tip 2 îngreunează menținerea valorilor glicemiei și, de aceea, poate fi necesar mai mult de un medicament pentru a atinge valorile recomandate. Menținerea hiperglicemiei sub control este importantă pentru prevenția afecțiunilor legate de diabetul zaharat, cum sunt afecțiunile oculare (cecitate), afecțiunile renale (insuficiență renală/dializă), leziuni nervoase, amputare, afecțiuni cardiace, accident cerebrovascular și boală vasculară periferică. Aceste complicații pot scădea calitatea vieții și determină creșterea costurilor pentru sănătate. Diabetul zaharat netratat poate conduce la deces. La fiecare zece secunde, o persoană moare din cauze legate de diabetul zaharat.

Informații importante privind Avandia (rosiglitazonă maleat)

Per ansamblu, informațiile de prescriere variază. De aceea, pentru informații complete vă rugăm să faceți trimitere la eticheta produsului din țara dumneavoastră. Pentru informații complete de prescriere în Europa vă rugăm să consultați actualul Rezumat al Caracteristicilor Produsului pentru rosiglitazonă.

Despre GlaxoSmithKline

GlaxoSmithKline este una dintre principalele companii de sănătate și farmaceutice bazate pe cercetare din lume. GSK este dedicată îmbunătățirii calității vieții umane, cu scopul de a permite oamenilor să facă mai multe, să se simtă mai bine și să trăiască mai mult. 

Rate this post