Problema globală a aderenței la tratament în osteoporoză pune viețile pacientelor în pericol și provoacă costuri de miliarde .

Un nou raport dat publicitații de International Osteoporosis Foundation (IOF) detaliază, pentru prima dată implicațiile globale și costurile semnificative de ordin personal, social și economic asociate cu faptul că femeile nu continuă tratamentul pentru osteoporoză.

Aproximativ o jumătate dintre paciente întrerup tratamentul cu administrare săptamânală în termen de un an, expunându-se astfel riscului crescut de fracturi și crescând presiunea financiară asupra sistemelor de sănătate. Raportul marchează de asemenea, lansarea de către IOF a campaniei “Staying Power”, care își propune să evidențieze problema reală a lipsei de aderență la tratament.

Actrița Britt Ekland, cunoscută din filme precum Get Carter și James Bond: The Man With the Golden Gun”, și care suferă de osteoporoză, s-a alăturat IOF în campania Staying Power. Acestă campanie multidimensională se adresează femeilor, medicilor și grupurilor de pacienți din întreaga lume, în efortul comun de a ajuta pacientele să continue terapia pe termen lung, reducând astfel riscul de fracturi en.wikipedia.org.

Problema aderenței este importantă deoarece, la pacientele la care se produce o fractură, crește riscul de a se produce și alte fracturi. 

Având în vedere îmbătrânirea globală a populației, numărul persoanelor ce suferă de osteoporoză va crește în următorii ani, făcând astfel mult mai importante beneficiile aduse de continuarea tratamentului pe o perioadă îndelungată. 

Implicațiile întreruperii tratamentului

Osteoporoza este o maladie extrem de răspândită ce afectează una din trei femei și unul din cinci bărbați. Boala este tratabilă, potuti lipsa aderenței la tratament reprezintă o mare problemă, multe paciente considerând că este dificil să continue tratamentul pe perioada de timp recomandată ro.wikipedia.org. Acestă lipsă de aderență este importantă pentru persoanele ce suferă de osteoporoză, din moment ce mai puțin de o treime din femeile care au ânregistrat o fractură va recâștiga nivelurile de mobilitate avute anterior și o treime dintre acestea va necesita, după producerea fracturii, îngrijire medicală continuă.

Impactul financiar este de asemenea important, din moment ce, doar în Europa, costurile legate de spitalizare determinate de fracturile pe fond de osteoporoză sunt estimate la mai mult de 4.8 miliarde de Euro pe an, iar dacă rata acestor fracturi nu va scădea, costurile aferente pot crește în continuare. În cazul femeilor de peste 45 de ani, zilele de spitalizare cauzate de osteoporoză sunt mult mai numeroase decât cele datorate altor boli, cum ar fi diabetul, infarctul sau cancerul de sân.

Costuri economice uriașe la nivel mondial

Noul raport publicat de IOF arată că problema non – aderenței identificată în cazul Europei, este una mondială ro.wikipedia.org.

Până în 2050, costurile globale determinate de osteoporoză sunt estimate a crește la cel puțin 106 miliarde de Euro

În Marea Britanie, costurile anuale cauzate de fracturile osteoporotice sunt între 2.2 – 2.6 miliarde de Euro

În Spania, se înregistrează în fiecare an 25,000 de fracturi, rezultând astfel costuri directe ce depășesc 126 milioane de Euro și costuri indirecte de 420 milioane de Euro

Între 2001-2003, aproximativ 2.39 milioane de fracturi osteoporotice au avut loc în Statele Unite, ce au încărcat bugetul asigurărilor guvernamentale de sănătate cu 10 miliarde de Euro

În Australia, bolile musco-scheletice, printre care și osteoporoză, au provocat costuri estimate la 1.39 milioane de fracturi osteoporotice au avut loc în Statele Unite, ce au încărcat bugetul asigurărilor guvernamentale de sănătate cu 10 miliarde de Euro

În Australia, bolile musco-scheletice, printre care și osteoporoză, au provocat costuri estimate la 1

Rate this post